home

Nieuws!

We hebben na 2 jaar weer een geweldige orgeldag gehad. Lees hieronder het verslag!

Leidse Orgeldag zaterdag 4 juni 2022

Op zaterdag 4 juni 2022 vond de 36e Leidse Orgeldag plaats, georganiseerd door de Stichting Orgelstad Leiden. Eindelijk, eindelijk kon en mocht het weer na twee jaar afwezigheid.

Zoals gebruikelijk vond het eerste concert plaats in de Pieterskerk, waar Erik van Bruggen, organist van de Waalse kerk in Leiden, het Van Hagerbeer-orgel deed klinken; “zijn” orgel in de Waalse kerk staat in de middentoonstemming, evenals het Van Hagerbeer, en die stemming te horen is altijd een bijzondere ervaring. Eriks specialisme is improvisatie 17-18e eeuwse stijl; daarmee sloot hij zijn programma dan ook af.

In de Lokhorstkerk memoreerde Anton de Boer, bijgestaan door sopraan Muriëlle Jonk, het vertrek van de Pilgrimfathers naar Noord-Amerika 400 (+2) jaar geleden. Zij lieten zowel Europese als Amerikaanse muziek horen.

In de Marekerk maakten we kennis met de pasbenoemde organist Adriaan Hoek; hij volgde Henk Gijzen op die onlangs met pensioen ging. Naast werken van Distler, Planyavsky en Bach speelde hij een werk van de in de tweede wereldoorlog gesneuvelde Jehan Alain.

Willeke Smits bespeelde in de Hooglandse Kerk het Willis-orgel; altijd een leuke ervaring omdat het orgel op de kerkvloer staat en we de organist dus goed kunnen volgen. Willeke speelde een volledig Frans repertoire (Franck en Messiaen)

Guus Theelen nam ons in de Lodewijkkerk mee naar Italië. Zijn gevarieerde programma besloeg zowel de 16e, de 17e als de 18 eeuw met composities uit Venetië en Pistoia.

We besloten de dag in de Hartebrugkerk waar Jan Verschuren zijn overwegend Franse programma (Dubois, Guilmant en Vierne) afwisselde met een Engelsman (Walton).

De dag was goed bezocht: we begonnen in de Pieterskerk met ruim 200 bezoekers en dit aantal liep in de loop van de dag op naar ca 350 in de Hartebrugkerk.